12 november 2015: Back 2 School

Vandaag is de reisdag naar Cape Cod. Er stonden nog 2 dingen op ons 2do lijstje voor in en om Boston. Een bezoekje aan Salem en een tour op Harvard University. Omdat Salem een stukje boven Boston ligt en we vandaag juist naar het zuiden gaan rijden, besluiten we dit over te slaan. Harvard trekt toch meer!

Na een prima laatste ontbijt in het hotel, pakken we de laatste spulletjes in de koffers en checken uit. We besluiten de auto nog wel even op de parkeerplaats hier te laten staan. Openbaar vervoer past bij ons, lekker makkelijk en goedkoop, bovendien geen gedoe met parkeren. We stappen in de tram en bus op weg naar Harvard.

Rond half 11 uur we aan bij Harvard. We wandelen wat rond op zoek naar het Information Center waar de tour geregeld kan worden. De eerste indruk van Harvard is: indrukwekkend! Wat is Harvard groot en het doet ook groots aan! Echt een stad op zich met alle voorzieningen voor handen. Hoe anders dan bijvoorbeeld de Universiteit van Groningen of de Hanzehogeschool. Iets voor 11en melden we ons in het Information Center, de tour van 11 uur is al vol, maar na 11 uur worden kaarten uitgedeeld voor de tour van 12 uur. We wachten even, bemachtigen een kaartje, krijgen er een prachtige 😉 sticker bij en gaan daarna naar de Panera Bread voor wat drinken en een kleine lunch.

Om 12 uur beginnen we aan de tour met geweldige tour guide Angela, zij weet het ontzettend leuk te vertellen allemaal. We bezoeken Harvard Yard, horen dat de freshmen hun eerste jaar hier doorbrengen in de dormitories die zich allemaal op of rondom Harvard Yard bevinden. We bezoeken Memorial Hall, waar zich het Sanders Theatre en Annenberg Hall bevinden. Annenberg Hall is een grote eetzaal (denk Harry Potter) waar alle freshmen gezamenlijk eten gedurende de dag. Daarna volgen Memorial Church, Harry Elkins Widener Memorial Library en het standbeeld van John Harvard.

Widener is omgekomen op de Titanic, volgens de verhalen omdat hij vlak voordat hij op de reddingsboot zou stappen, terug ging naar zijn hut om een belangrijk boek te halen. Zijn moeder heeft uit zijn naam de bibliotheek op Harvard op laten richten en daar een groot aantal boeken van haar zoon aan gedoneerd. Zij had een aantal voorwaarden voor de bibliotheek, zo moest er een speciale leeskamer aanwezig zijn, waar altijd verse bloemen staan. Ook mag er niets aan de originele muren worden gewijzigd. Omdat uitbreiding gedurende de jaren wel gewenst was, kon Harvard niet anders dan de bibliotheek verder uitbreiden de grond in. In de kelders zijn daarom vele boeken en papers van studenten te vinden. In een speciale leeskamer (geïnspireerd op de kamer die Harry Elkins Widener in zijn eigen huis had) staan altijd verse bloemen en wordt elke dag één pagina van een boek omgeslagen ter ere van Widener.

Het standbeeld van John Harvard bevat 3 onwaarheden, het heeft daarom ook wel de bijnaam ‘statue of three lies‘. Op het standbeeld staat te lezen: John Harvard Founder 1938. Harvard was echter niet de oprichter van Harvard, maar de eerste grote weldoener. Hij schonk na zijn dood de helft van zijn bezittingen en de inhoud van zijn bibliotheek aan Harvard (toen bekend als New College) in 1938. Verder werd Harvard opgericht in 1936 en niet in 1938. Last but not least… de man van het standbeeld, is Harvard helemaal niet. Tenminste… afbeeldingen die er zijn van John Harvard; lijken niet op het standbeeld. Het verhaal dat rondgaat is dat Sherman Hoar model heeft gestaan voor het standbeeld. Zijn grootvader Leonard Hoar was president (rector magnificus) van Harvard lang, lang geleden. 8 van de dormitories zijn vernoemd naar collega’s van hem uit de begintijd van Harvard, maar deze eer heeft Leonard Hoar (spreek uit als whore, oftewel hoer…) nooit gehad. Het is waarschijnlijk wel duidelijk waarom 🙂 🙂 🙂

Deze slideshow vereist JavaScript.

Na het bezoek pakken we de tram terug naar het hotel, stappen in de auto en zoeken de highway op. We gaan op weg naar Sandwich, Cape Cod. We maken een kleine omweg om lekker even rond te kunnen neuzen bij een grote Walmart, we love it! Natuurlijk blijven we hier veel te lang… waardoor het al donker is als we verder rijden. Dit in combi met de drukte (die we niet hadden verwacht richting Cape Cod) zorgt voor een iets langere reis dan we hadden verwacht. Eenmaal in het hotel hebben we niet echt de puf meer om uit eten te gaan. We doen ons tegoed aan gekochte snacks en gaan vroeg slapen.

Een Reactie op “12 november 2015: Back 2 School

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s